LEMNISCATA
Matemàtiques
Per resoldre l’equació de la forma $A \cdot X = B$, on $A$ i $B$ són matrius donades, podem trobar la matriu $X$ multiplicant ambdues parts de l’equació per la inversa de $A$:
$$X = A^{-1} \cdot B$$
Donada la matriu
$$A = \begin{pmatrix} 2 & 3 \\ 1 & 2 \end{pmatrix},$$
la inversa d’una matriu $2 \times 2$ es calcula com:
$$A^{-1} = \frac{1}{\text{det}(A)} \begin{pmatrix} d & -b \ -c & a \end{pmatrix},$$
on $A = \begin{pmatrix} a & b \\ c & d \end{pmatrix}$.
Càlcul del determinante de $A$:
$$\text{det}(A) = ad – bc = (2)(2) – (3)(1) = 4 – 3 = 1$$
Càlcul de la inversa:
Substituint els valors a la fórmula:
$$A^{-1} = \frac{1}{1} \begin{pmatrix} 2 & -3 \\ -1 & 2 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 2 & -3 \\ -1 & 2 \end{pmatrix}.$$
Ara que tenim la inversa de $A$, podem calcular $X$:
$$X = A^{-1} \cdot B$$
On:
$$B = \begin{pmatrix} 3 & 1 \ 2 & -5 \end{pmatrix}.$$
Ara, multipliquem $A^{-1}$ i $B$:
$$X = \begin{pmatrix} 2 & -3 \\ -1 & 2 \end{pmatrix} \cdot \begin{pmatrix} 3 & 1 \\ 2 & -5 \end{pmatrix}.$$
Realitzem la multiplicació:
$$X = \begin{pmatrix}
2 \cdot 3 + (-3) \cdot 2 & 2 \cdot 1 + (-3) \cdot (-5) \\
(-1) \cdot 3 + 2 \cdot 2 & (-1) \cdot 1 + 2 \cdot (-5)
\end{pmatrix}$$
Calculant cada element:
Per tant, la matriu $X$ és:
$$X = \begin{pmatrix}
0 & 17 \\
1 & -11
\end{pmatrix}.$$
La solució de l’equació $A \cdot X = B$ és:
$$X = \begin{pmatrix}
0 & 17 \\
1 & -11
\end{pmatrix}.$$