Sistema d’equacions. Resolució pel mètode de Cramer

Sistema d’equacions. Resolució pel mètode de Cramer
24 d'octubre de 2024 No hi ha comentaris Àlgebra, Matemàtiques Oscar Alex Fernandez Mora

Resoleu el següent sistema d’equacions
$$\left\{
\begin{array}{l}
x + 3y – 2z = 4 \\
3x + 2y = 3 \\
3x + 2y + z = 5
\end{array}
\right.$$

Per resoldre el sistema d’equacions pel mètode de Cramer, seguiré pas a pas tot el procés. Comencem amb el sistema d’equacions donat:

$$\left\{
\begin{array}{l}
x + 3y – 2z = 4 \\
3x + 2y + 0z = 3 \\
3x + 2y + z = 5
\end{array}
\right.$$

Pas 1: Escriure la matriu dels coeficients $A$ i el vector de termes independents $\vec{b}$

El sistema es pot expressar en forma matricial: $A \cdot \vec{x} = \vec{b}$, on $A$ és la matriu dels coeficients, $\vec{x}$ és el vector de les incògnites $[x, y, z]$, i $\vec{b}$ és el vector dels termes independents.

La matriu dels coeficients $A$ és:

$$A = \begin{pmatrix}
1 & 3 & -2 \\
3 & 2 & 0 \\
3 & 2 & 1
\end{pmatrix}$$

El vector de termes independents $\vec{b}$ és:

$$\vec{b} = \begin{pmatrix}
4 \\
3 \\
5
\end{pmatrix}$$

Pas 2: Calcula el determinant de la matriu $A$

El primer pas en el mètode de Cramer és calcular el determinant de la matriu $A$, que denotem com $\det(A)$. Això es fa utilitzant la fórmula per al determinant d’una matriu $3 \times 3$:

$$\det(A) = 1 \cdot \left( 2 \cdot 1 – 0 \cdot 2 \right) – 3 \cdot \left( 3 \cdot 1 – 0 \cdot 3 \right) + (-2) \cdot \left( 3 \cdot 2 – 2 \cdot 3 \right)$$

Això ens dona:

$$\det(A) = 1(2 – 0) – 3(3 – 0) – 2(6 – 6) = 2 – 9 + 0 = -7$$

Pas 3: Substituir les columnes per $\vec{b}$ i calcular els determinants

Ara definim tres matrius, $A_x$, $A_y$, i $A_z$, substituint la columna corresponent per (\vec{b}):

  • $A_x$: Substituïm la primera columna de $A$ pel vector $\vec{b}$:

$$A_x = \begin{pmatrix}
4 & 3 & -2 \\
3 & 2 & 0 \\
5 & 2 & 1
\end{pmatrix}$$

El determinant de $A_x$ és:

$$\det(A_x) = 4(2 \cdot 1 – 0 \cdot 2) – 3(3 \cdot 1 – 0 \cdot 5) + (-2)(3 \cdot 2 – 2 \cdot 5)$$
$$\det(A_x) = 4(2 – 0) – 3(3 – 0) – 2(6 – 10) = 8 – 9 + 8 = 7$$

  • $A_y$: Substituïm la segona columna de $A$ pel vector $\vec{b}$:

$$A_y = \begin{pmatrix}
1 & 4 & -2 \\
3 & 3 & 0 \\
3 & 5 & 1
\end{pmatrix}$$

El determinant de $A_y$ és:

$$\det(A_y) = 1(3 \cdot 1 – 0 \cdot 5) – 4(3 \cdot 1 – 0 \cdot 3) + (-2)(3 \cdot 3 – 3 \cdot 5)$$
$$\det(A_y) = 1(3 – 0) – 4(3 – 0) – 2(9 – 15) = 3 – 12 + 12 = -21$$

  • $A_z$: Substituïm la tercera columna de $A$ pel vector $\vec{b}$:

$$A_z = \begin{pmatrix}
1 & 3 & 4 \\
3 & 2 & 3 \\
3 & 2 & 5
\end{pmatrix}$$

El determinant de $A_z$ és:

$$\det(A_z) = 1(2 \cdot 5 – 3 \cdot 2) – 3(3 \cdot 5 – 3 \cdot 3) + 4(3 \cdot 2 – 3 \cdot 2)$$
$$\det(A_z) = 1(10 – 6) – 3(15 – 9) + 4(6 – 6) = 4 – 18 + 0 = -14$$

Pas 4: Aplicar les fórmules de Cramer

Finalment, utilitzem les fórmules de Cramer per trobar les solucions $x$, $y$ i $z$:

$$x = \frac{\det(A_x)}{\det(A)} = \frac{7}{-7} = -1$$
$$y = \frac{\det(A_y)}{\det(A)} = \frac{-21}{-7} = 3$$
$$z = \frac{\det(A_z)}{\det(A)} = \frac{-14}{-7} = 2$$

Solució final

La solució del sistema d’equacions és:

$$x = -1, \quad y = 3, \quad z = 2$$

Tags
Sobre l'autor
Oscar Alex Fernandez Mora Etern estudiant de la Rússia tsarista. Gran aficionat als destil·lats i als fermentats. Malaltís de llibres de la MIR i entusiasta del #LaTeX. Soci de l’ACBC. Important actiu del projecte Campana de Gauss

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *